Onest - Nius adaptats morfològicament a les necessitats dels ratpenats

Onest busca pal·liar la manca de refugis naturals conseqüència de la desforestació massiva. Gràcies a la tecnologia 3D podem crear nius morfològicament adaptats a cada especie, com els ratpenats, uns animals amb molt mala fama però crucials per l’equilibri del nostre planeta. 

El seu paper en la pol·linització i el control de plagues és realment significatiu pels ecosistemes. Un sol ratpenat pot arribar consumir entre 2000 y 8000 insectes/nit , això ens fa pensar en el impacte de relocalitzar nius en zones com Delta de l’Ebre. Una localització amb les condicions òptimes per la seva proliferació, però la manca d’arbres no els hi permet instal·lar-se.

Només a Espanya hi han 30 espècies protegides i 5.000 caixes instal·lades amb l’ajuda del Govern. No obstant, l’oferta de caixes és limitada i el seu disseny sovint topa amb problemàtiques varies.


 

Onest ha estat dissenyat amb l’objectiu de satisfer tant les necessitats de les espècies del gènere Pipistrellus y Nyctalus com dels mateixos biòlegs, responsables de la seva proliferació. Per tal de complir tots els requeriments i millorar els pocs nius artificials existents, el projecte ha estat desenvolupat gràcies a les avantatges morfològiques de la fabricació additiva i el suport de científics experts.

La tecnologia d'impressió 3D HP Multi Jet Fusion permet imprimir el niu d’una sola vegada a partir d’una Poliamida (HP HR PA 12) especialment resistent als àcids. A més, aplicant un acabat superficial una vegada llest, és possible tenir dos tipus d’acabats segons on s’hagi d’instal·lar: fosc per zones fredes i clar per zones càlides.

El Diable Espinós es serveix de la pròpia textura corporal per a dirigir l’aigua a la boca i així poder beure. En el cas del niu, l’objectiu està en dirigir l’aigua a la base per a ser expulsada, evitant-ne l’entrada als orificis.

Les vespes són insectes molt territorials. Una forma externa similar al seu niu pot evitar que anidin a l’interior del refugi i causin picadures al biòleg a l’hora de fer-ne el manteniment.

Using Format